auni athirah





tutorial open at new tab
Rabu, 21 Disember 2011 | 0 comment(s)


hey semua , hari ni auni nk tuto psl open at new tab . jom :)


For Simple Template/Denim/Washed Denim

1. Dashboard > Design > Add A Gadget > Pilih HTML Javscript

2. Copy code bawah ni then paste dekat dalam code HTML Javascript tu .

<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>

3. Then terus save! Takmau letak title k :)

For Classic template/Blogskin

1. Dashboard > Template

2. Tekan ctrl+f then search this code :
<head>

3. Lepastu, copy code bawah ni then paste dekat bawah code <head> :
<base target='_blank'/>

4. Last step, tekan save button :]



Tutorial classic credit to :Fatin Hazwani


tutorial letak blog achieve kat sidebar blog (classic template)

1.sign in blogger>>template

2.copy kod kat bawah dan letak kat tempat yg sesuai but make sure letak dkt bhgn sidebar

   
<div align="justify"><br>
<BloggerArchives>
<a class="menu" href="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></
a><br>
</BloggerArchives>
</div>


3.preview dulu baru save.






Wordless Wednesday #1


tutorial transparent blog header guna photoscape.
Selasa, 20 Disember 2011 | 0 comment(s)

assalamualaikum semua . hari nie my first try untuk buat tutorial . harap-harap menjadi la . ok , today auni nk buat tuto pasal nk transparentkan blog header gune photoscape .

first , mesti kena ada gmbr yg transparent dlu klik sini , then right click and save image as . bukak photoscape dan klik kt editor . buka trans.png (gmbr yg korang save xdi)








klik pada object dan "T" untuk tambah text . gunakan size yg betul . blh apply outline dgn shadow untuk lebih menarik .

klik pada icon image untuk tambah gmbr yg sesuai supaya header nampak lbh menarik . lepas dh siap letak benda yg nk di letak tu . boleh lah save . tp make sure save dlm format png ok . dh siap ? kalau dh siap blh upload kt blog .



i'm back.
Ahad, 18 Disember 2011 | 0 comment(s)
assalamualaikum semua .
hey , i am back *muka dh terlebih excited nie . lama gila tak bukak blog . 2 bulan dh kot tak bukak . fuhh , lame tuh . so , now i will write again .yeayyy ;)




Older Post . Newer Post